Ekmeği çöpe atmayın! Dondurarak aylarca taze tutmanın püf noktaları

Ekmeği dondurarak taze saklama yöntemleri ile israfı önleyebilir, lezzetini ve dokusunu koruyabilirsiniz. İşte uzman onaylı teknikler ve pratik ipuçları!

Eğer ekmeği tezgahta bırakma alışkanlığınız varsa, muhtemelen onun birkaç gün içinde bayatladığını ya da küflendiğini görmüşsünüzdür. Genelde sonrasında çöpü boylayan bu ekmekler için aslında çok daha etkili bir çözüm var: dondurmak.

Modernist Cuisine kurucusu ve Modernist Bread at Home kitabının ortak yazarı Nathan Myhrvold, ekmeği dondurarak ilk günkü tazeliğini ve dokusunu aylarca korumanın mümkün olduğunu söylüyor.

“Ekmek, neredeyse diğer tüm yiyeceklerden daha iyi donar ve çözülür,” diyen Myhrvold, birkaç gün içinde tüketilmeyecek ekmeğin mutlaka dondurulmasını öneriyor.

Doğru dondurma yöntemi nasıl olmalı?


Ancak tüm somunu direkt derin dondurucuya atmak doğru değil. Bunun yerine, ekmeği günlük porsiyonlara ayırın. Her porsiyonu iki kat streç filme sararak dondurucu yanıklarından koruyun, üzerine de dondurduğunuz tarihi yazın. Bu şekilde aylar sonra bile çıkarıp keyifle tüketebilirsiniz.

Kullanmak istediğinizde ise önce oda sıcaklığında tel ızgara üzerinde bekletin. Myhrvold’a göre:

Bir bagetin çözülmesi yaklaşık bir saat,

2 kilogramlık büyük bir somunun çözülmesi ise 3 saate kadar sürebilir.

Ancak dikkat: Ekmek tam oda sıcaklığına ulaşmadan, hâlâ biraz soğukken fırına atarsanız dilimlemesi daha kolay olur.

Fırında yeniden tazelik kazandırın


Çözülen ekmeği alüminyum folyoya sararak önceden 175°C’ye (yaklaşık 350°F) ısıtılmış fırına koyun. Her seferinde bir dakika kadar fırında tutarak iç sıcaklığını kontrol edin. Hedef, yaklaşık 77°C (170°F) iç sıcaklığa ulaşmak. Bu sıcaklığa geldiğinde ekmeği elinizle bastırın, o çıtır ses, tazeliğin kanıtı olacak.

Ekmek hazır olduğunda ister klasik bir croque monsieur, ister nefis bir Vietnam banh mi sandviç yapın, seçenekler sizin hayal gücünüze kalmış.

Dondurulmuş ekmek ne kadar dayanır?


Myhrvold’un ekibi, ekmeği test ederek ne kadar süreyle güvenle saklanabileceğini de araştırdı. Sonuçlar şöyle:

6 haftaya kadar dondurulmuş ekmekler, çözüldüğünde neredeyse ilk günkü tazelikte.

6 haftadan sonra, ekmeğin kabuğunda küçülme, iç kısmında ise belirgin bir beyazlama başlıyor.

6 ayı geçtiğinde, kabuk daha gevrekleşiyor ve beyazlama daha da artıyor.

Yine de kötü haber yok. Ekmek hâlâ yenilebilir durumda oluyor. Tadı biraz değişse de, bu tür ekmekler hâlâ ekmek pudingi, kruton veya Fransız tostu yapmak için mükemmel.

İLGİLİ HABERLER